Mustafa Rahmi Koç, 9 Ekim 1930’da Ankara’da doğmuş Türk iş insanıdır. Koç Holding’in onursal başkanı olan Rahmi Koç, yönetimi babası Vehbi Koç‘tan devralmış ve 2003 yılında başkanlık görevini büyük oğlu Mustafa Koç‘a bırakmıştır. Türkiye’nin en köklü ve güçlü ailelerinden birinin üyesi olan Rahmi Koç, iş dünyasında uzun ve başarılı bir kariyere sahiptir. Üç oğlu bulunmaktadır: Mustafa Koç, Ömer Koç ve Ali Koç. Aynı zamanda dört torun sahibidir.
Eğitim Yılları
Rahmi Koç, 1930 yılında Vehbi Koç ve Sadberk Koç‘un ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Rahmi Koç’un ailesi, Türkiye’nin en büyük sanayi ve ticaret gruplarından biri olan Koç Topluluğu‘nu kurmuştu. Rahmi Koç’un kardeşleri ise Semahat Arsel (d. 1928), Sevgi Gönül (d. 1938) ve Suna Kıraç (d. 1941)’dır.
İlköğrenimini Ankara’da tamamlayan Rahmi Koç, İstanbul’daki Robert Kolej‘de eğitimine devam etti. Daha sonra yüksek öğrenim görmek üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Koç, Johns Hopkins Üniversitesi‘nde Endüstriyel Sevk ve İdare Bölümü‘nde okudu.
Kariyeri
Rahmi Koç, askerlik hizmetini Harp Akademileri‘nde yedek subay olarak tamamladıktan sonra 1958 yılında Otokoç şirketinde çalışmaya başlayarak Koç Topluluğu’ndaki kariyerine adım attı.
1960’ta Koç Ticaret‘e geçti ve 1964’te Koç Holding‘in İstanbul’a taşınmasıyla, Genel Koordinatör sıfatıyla holdingin yönetimini devraldı. 1970 yılında İcra Komitesi‘nin başkanı oldu ve 1975 yılında İdare Meclisi Başkan Yardımcılığı görevine başladı. 1980’de ise Koç Holding İdare Komitesi Başkanı olarak atandı.
Babası Vehbi Koç, 1984 yılında İdare Meclisi Başkanlığı‘nı Rahmi Koç’a devretti. 30 Mart 1984’te Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 4 Nisan 2003 tarihinde emekli olarak başkanlık görevini oğlu Mustafa Koç’a devretti ve Koç Holding Onursal Başkanlığı görevini üstlendi.
Dünya Turu
Rahmi Koç, iş hayatındaki başarılarının yanı sıra denizcilik tutkusuyla da bilinir. Nazenin IV adlı yelkenlisiyle 19 Eylül 2004 tarihinde Fenerbahçe Marinası‘ndan denize açılan Koç, 657 gün süren bir dünya turu gerçekleştirdi. Bu süre boyunca yaklaşık 28.250 deniz mili yol kat ederek beş kıtayı dolaştı.
Yolculuk, Atina, Korint Kanalı, Cebelitarık Boğazı ve Kanarya Adaları üzerinden Atlantik Okyanusu’nu geçerek başladı. Ardından Panama Kanalı’ndan Pasifik Okyanusu’na açılan ekip, Galapagos Adaları, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi bölgeleri ziyaret etti. Seyahatin diğer durakları ise Singapur, Phuket, Sri Lanka ve Hindistan oldu. Basra Körfezi ve Süveyş Kanalı üzerinden Port Said’e ulaşan Rahmi Koç, daha sonra Türkiye’ye dönerek dünya turunu tamamladı.